1402/5/15 8:22
پژوهشگران دانشگاه ادینبورگ، با توسعه سیستمهای یادگیری ماشینی موفق شدند، داروهای جدید ضد پیری را کشف کنند.
به گزارش افرنگ خبر /به نقل از وبگاه ساینس فوکس(sciencefocus)، تیمی از پژوهشگران دانشگاه ادینبورگ، با کمک و توسعه فناوری های یادگیری ماشینی موفق به ساخت مجموعهای از داروهای جدید ضد پیری شدند. بر این اساس گفته میشود یکی از شاخههای هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی است که بر استفاده از دادهها برای تقلید از روشی که انسانها مسائل را میآموزند، تمرکز داشته و هر چه دادههای بیشتری را تحلیل کند، نتیجه بهتری به دست خواهد آورد.
در گذشته، از این نوع هوش مصنوعی برای ساخت روباتهای شطرنج باز، ماشینهای خودران و … استفاده میشد، اما به تازگی این محاسبات خاص بدست پژوهشگران دانشگاه ادینبورگ برای ساخت داروی جدید مبارزه با پیری مورد استفاده قرار گرفت.
به طور کلی سنولیتیکها (senolytics) در اصل نوعی دارو هستند که میتوانند پیری را کاهش داده و از بیماریهای مرتبط با افزایش سن جلوگیری کنند. آنها با از بین بردن سلولهای معروف به سلولهای پیر عمل میکنند. این سلول ها، عمدتا سلولهای آسیب دیده هستند که قادر به تکثیر نبوده و معمولا موادی را آزاد میکنند که باعث التهاب میشوند.
ونسا اسمر بارتو، پژوهشگر موسسه ژنتیک و پزشکی مولکولی در دانشگاه ادینبورگ، برای تولید داروهای جدید مبتنی بر سنولیتیک از هوش مصنوعی بهره برده و در این رابطه میگوید: تولید دادههای بیولوژیکی در این حوزه و توسط نیروی انسانی میتواند واقعاً گران بوده و در عین حال به صرف زمان زیادی حتی برای جمع آوری دادههای آموزشی نیاز داشته باشد. بر این اساس آن چه رویکرد ما را نسبت به دیگران متفاوت کرد این است که سعی کردیم این مطالعه را با بودجه محدودی انجام دهیم. ما دادههای آموزشی را از تحقیقات موجود اخذ کرده و چگونگی استفاده از آن را با یادگیری ماشینی برای سرعت بخشیدن به کارها بررسی کردیم.
وی افزود: با استفاده از یک محاسبه یادگیری ماشینی، توانستیم سه گزینه امیدوارکننده برای این نوع داروها پیدا کنیم.
در این پژوهش دکتر اسمر بارتو و همکارانش به یک مدل هوش مصنوعی نمونههایی از senolytics و non-senolytics را ارائه کرده و به مدل آموزش دادند که بین این دو حوزه تمایز قائل شود.
به این ترتیب در مجموع اطلاعات ۴۳۴۰ مولکول به مدل یادگیری ماشینی وارد شده و فهرستی از نتایج تنها در پنج دقیقه به دست آمد. این مدل ۲۱ مولکول با امتیاز بالا را شناسایی کرده بود که به نظر میرسید احتمالاً سنولیتیک هستند. گفتنی است بدون مدل یادگیری ماشینی، این فرآیند میتواند هفتهها به طول انجامیده و نیازمند صرف مبالغ هنگفتی باشد. در نهایت، این ترکیبات دارویی بالقوه بر روی دو نوع سلول سالم و پیر آزمایش شدند.
از طریق این آزمایشات، تیم پژوهشی دانشگاه ادینبورگ امیدوار است با پیری در بافت اندامهای آسیب دیده مبارزه کند. البته باید توجه داشت که این داروها ابتدا باید مراحل زیادی را طی کنند و حتی اگر وارد بازار شوند، ابتدا آزمایشهای مربوط به نگرانیهای ایمنی را پشت سر بگذارند.
گفتنی است نتایج این مطالعه دانشمندان را امیدوار کرده است که با کمک هوش مصنوعی بتوانند داروی جوانی دوباره را کشف کرده و بشر را به یکی از دیرینهترین آرزوهایش برسانند.
کلید واژه
ارسال نظرات