امروز : شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ - 07:52

Afrang Khabar

1401/3/10 19:52

رئیس حوضه رودخانه کرخه و مرزی غرب گفت: ضروری است همه دستگاه‌های اجرایی اقناع‌سازی افکار عمومی را یکی از رسالت‌های خود دانسته و از شفافیت لازم برخوردار باشند.

ضرورت اقناع افکار عمومی برای چالش‌های آب

به گزارش افرنگ خبر /«شاهپور رجایی» امروز سه شنبه در گفت‌وگو ای افزود: نیاز است در باره وضعیت منابع آب اطلاع‌رسانی به‌موقع و دقیق صورت گیرد تا مردم هم در جریان شرایط منابع آبی قرار گیرند، ظرفیت‌ها و محدودیت‌های منابع آب تبیین شده و نیز موارد تخطی از خطوط قرمز و مرزهای خطر برای مردم بازگو شود.

وی ادامه داد: لازمه جلب مشارکت و همراهی مردم، اطلاع‌رسانی شفاف است و مردم اگر اطلاعات صحیح دریافت دارند و به‌خوبی اقناع شوند، برای مدیریت منابع آب همکاری خواهند داشت.

رئیس حوضه رودخانه کرخه و مرزی غرب خاطرنشان کرد: بخشی از اقناع‌سازی هم از طریق پرداختن به مطالبات به حق مردم است، خیلی از مطالباتی که در این حوضه آبریز توسط مردم مطرح می‌شود به حق است. البته مردم آگاه هستند سد کرخه آبی برای عرضه ندارد و آن حجم اندکی هم که باقی‌مانده باید به مصارف شرب و محیط‌زیست تخصیص داده شود.

رجایی گفت: البته مردم نگرانی‌هایی در باره معیشت، کشت و کار و رزق خود و خسارت‌هایی که دیده‌اند دارند که گرچه پرداختن به این مهم جزو وظایف ذاتی شرکت مدیریت منابع آب نیست، لکن مردم انتظار داشته و دارند که مسئولان امر مطالباتشان را تا حصول نتیجه پیگیری کنند. به همین‌ دلیل وزارت نیرو خواسته بهره‌برداران از منابع آب را به همه مراجع مربوط منعکس و در عالی‌ترین سطوح اداری نیز پیگیری کرده است.

وی با اشاره به عواملی که سبب شد تا سد کرخه در یک شرایط حجم مخزن تاریخی قرارگیرد، به‌گونه‌ای که در آذرماه ۱۴۰۰ به وضعیت هشدار در مخزن برسد  ادامه داد: این شرایط سبب شد که تراز آب دریاچه سد در دهه اول مهرماه ۱۴۰۰ به پایین‌تر از تراز نرمال رسیده و نیروگاه از مدار بهره‌برداری خارج شود.

رئیس حوضه رودخانه کرخه و مرزی غرب افزود: یکی دیگر از ترازهای شاخص در بهره‌برداری از سد کرخه، تراز مؤثر آبگیری تونل دشت عباس است که پایین افتادن آب به زیر این رقوم می‌تواند در تأمین آب شبکه‌های آبیاری دشت عباس، عین خوش و فکه استان ایلام اختلال ایجاد کند.

وی ادامه داد: نه‌تنها مدیران و کارشناسان آب کشور، بلکه مسئولان محلی، بهره‌برداران و کشاورزان منطقه هم به طور دائم به مخزن سد کرخه و ورودی تونل آبگیر سرکشی و شدیداً نگران ذخیره آب سد بودند. بیش از ۳۲هزار هکتار از شبکه‌های آبیاری ایلام در پایاب سد کرخه،  زیر کشت پاییزه رفته بود و امرارمعاش چند هزار نفر به تأمین آب از سد گره‌خورده بود و مردم حق داشتند هم نگران باشند و هم مطالبه حقوق خود داشته باشند.

رجائی گفت: یکی از برنامه‌ها در اواخر فصل پاییز و نیمه اول فصل زمستان این بود که آب مطمئن کشت پاییزه دواستان ایلام و خوزستان تنظیم شود که این کار به‌خوبی اتفاق افتاد و توانستیم هماهنگی‌های لازم بین مدیران دو استان در بخش آب و کشاورزی ایجاد کنیم.

رئیس حوزه رودخانه کرخه و مرزی غرب خاطرنشان کرد: همراهی و همکاری مسئولان  و کشاورزان دو استان و تدابیر کارشناسی اتخاذ شده باعث شد کمترین خسارت به کشت در هر دو استان وارد شود. اگرچه خسارت وارده به بخش‌هایی از دشت آزادگان استان خوزستان قابل‌انکار نیست و وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و نیرو و استانداری خوزستان مجدانه پیگیر اخذ مجوزهای قانونی و جبران بخشی از خسارت وارده به زارعین هستند و امیدواریم این مطالبه مردم هم به‌زودی عملیاتی شود.

وی ادامه داد: بنابراین نخستین تمرکز ما از آذرماه روی مدیریت مخزن بود، به وجهی که تأمین آب‌کشت پاییزه انجام شود اما با ورود به فصل زمستان و پیش‌بینی عدم تحقق منابع آب موردنیاز بر اساس برنامه‌هایی که داده بودیم، باعث شد تا در همان مقطع زمانی به سراغ مدیریت مخزن برای فصل تابستان برویم.

رئیس حوضه کرخه و  مرزی غرب افزود: در این باره مکاتبات و پیگیری‌های لازم و اعلام پتانسیل منابع آبی به مراجع مسئول بخصوص استانداران استان‌های واقع در حوضه کرخه  انجام و درخواست شد اعمال ممنوعیت یا محدودیت کشت تابستانه در کارگروه‌های استانی سازگاری با کم‌آبی طرح موضوع و تصمیم‌گیری شود که مصوبات  لازم در سطح استانی و ملی اخذ شد.

رجایی خاطرنشان کرد: بلافاصله پس از اخذ مصوبات موردنظر، اطلاع‌رسانی‌های لازم  انجام شد هرچند هنوز باید اقناع‌سازی افکار عمومی توسط همه دستگاه‌های ذی‌ربط انجام شود تا مردم هم با شفافیت وضع موجود حوضه و منابع آبی و پیامدهایی که می‌تواند در صورت تخطی از این مصوبه‌ها داشته باشد آگاهی یابند تا به یک اقناع برسند و همکاری داشته باشند.

ارسال نظرات

نام

captcha

نظر شما