امروز : شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ - 08:18

Afrang Khabar

1401/1/23 8:18

عود یا داربوی از شاخه بلند و بریده شده چوب درختی در جزایر هند و چین تهیه می شود و موقعی که سوزانده می شود بوی خوش از آن خارج می شود.

خواص و مضرات انواع عود در طب سنتی

به گزارش افرنگ خبر / عود یا داربوی از شاخه بلند و بریده شده چوب درختی در جزایر هند و چین تهیه می شود و موقعی که سوزانده می شود بوی خوش از آن خارج می شود. سوزاندن عود از زمان قدیم برای مراسم های مذهبی در هند، چین، مصر باستان، بابل و یونان رواج داشته است، آنها علاوه بر معطر کردن فضا و حفظ آرامش برای دور کردن ارواح خبیث وشیطانی استفاده می کردند. در حال حاضر دو نوع عود دست ساز و اسانس دار وجود دارند، از آنجایی که در تهیه عودهایی دست ساز در مواد شیمیایی کمتری نسبت به عودهای اسانس دار بکار رفته خواص بیشتری برای سلامتی بهمراه دارند.

عود‌هایی که خاصیت درمانی و سلامتی دارند بسته به نوع درخت و گیاهی که از آن تهیه می شوند طبع‌های مختلف دارند.

عود نرگس، ریه را تقویت می کند

عود اسطوخودوس، به دلیل داشتن آلدئیدها دارای خواص ضد التهابی و آرام بخشی است  و با آرام کردن ذهن مشکلات بی خوابی و پریشانی را درمان می کند.

عود عنبرنسا، مانع از بروز بیماری‌های ویروسی و عفونت ها می شود

عود مشک باعث افزایش سطح هوشیاری ذهنی و یادگیری می شود

عود نارگیل با رایحه ای آرام‌ بخش و خنک، برای برطرف کردن موانع رسیدن به موفقیت روش موثری است.

فواید عود در طب سنتی

از دیرباز رومیان و مصریان از رایحه درمانی به ‌عنوان ماده ضد عفونی کننده، ضد باکتری و دارویی برای درمان زخم استفاده می کردند. سوزاندن عود یکی از شیوه های رایحه درمانی است که استرس را کاهش و منجر به افزایش سلامتی می شود. علاوه بر این، سوزاندن عود برای جلوگیری و بهبود استرس، ایجاد آرامش و تمدد اعصاب، رفع خستگی و بسیاری از بیماری‌های دیگر اثربخشی خوبی دارد.

در تهیه عود از ترکیبات معطر طبیعی گل‌ها و گیاهان استفاده شده، به همین دلیل موقع سوزاندن عود وقتی رایحه معطر در فضا پخش می شود از طریق مژک‌های بینی به سیستم لیمبیک مغز و قسمت مخاطی هیپوتالاموس راه پیدا می کند و منجر به تحریکات اعصاب بویایی این نواحی که در بروز احساسات، تنفس، ضربان قلب، غدد درون ریز و حافظه و یادگیری نقش دارند، می شود و روحیات و خلق و خو را به طرز قابل توجهی بهبود می بخشد.

علاوه براین عودها خواص سلامتی و درمانی هم  برای بدن بهمراه دارند، شامل موارد زیر است:

خواص عود دارچین: عود دارچین با رایحه معطری تندی که دارد گرمابخش و ضد نفخ است.عطر عود دارچین به دلیل خاصیت ضد باکتری و ضدعفونی علاوه بر پاکسازی محیط ،برای درمان سرماخوردگی ، سوء هاضمه و اختلالات گوارشی ، رفع بی اشتهایی ، سرزندگی و گردش خون هم موثر است.

خواص عود رز: رایحه ای شگفت انگیز گل رز به دلیل خاصیت آرامش بخشی باعث افزایش سروتونین در مغز می شود و در نتیجه اختلالات خلق و خوی، استرس و اضطراب، کابوس های شبانه، سردرد و افسردگی را بهبود می بخشد.

خواص عود مشک: بوییدن عود مشک که عطر بوی عرفانی دارد هوشیاری ذهنی و جذب قدرت را افزایش می دهد.
عود چوب صندل، اسطوخودوس و رزماری: بوی این عودها نه تنها باعث آرامش اعصاب می شوند، بلکه می تواند با کاهش تپش قلب و تنفس، از بروز استرس و اضطراب جلوگیری کرده و آنها را درمان کنند.
همچنین، بوییدن عود هایی با رایحه ی یاس، دارچین، وانیل و گل سرخ شور و اشتیاق را در فرد افزایش داده و باعث بهبود میل جنسی می شود.

مضرات عود چیست؟

سوزاندن عود در کنار ایجاد انرژی مثبت و رفع استرس و برقراری آرامش،مضراتی هم برای بدن بهمراه دارد.پزشکان عود را جز مواد سمی در نظر می گیرند،جون دود آن حاوی محتویات ریز و نرمی است که خیلی راحت از طریق تنفس وارد جریان خون می شود.سوزاندن عود با عث تولید گازهایی نظیر ‌مونوکسید کربن می شود. علاوه براین،دود عود برای افراد مبتلا به آسم و آلرژی به دلیل وجود سرب در دود آن خطرناک است و باعث خس خس سینه و حتی منجر به مرگ می شود.  

مطالعات نشان می دهند که قرار گرفتن در معرض دود عود در بروز آسم در کودکان نقش دارد و البته نوعی ژن هم  با بروز بروز این مشکل مرتبط بوده است، بنابراین علاوه بر عوامل ژنتیکی، قرار گرفتن مکرر در معرض دود عود می تواند منجر به افزایش خطر ابتلا به آسم در کودکان شود.

در نتایج مطالعه ای که در سال 2015 ،در چین روی بزرگ‌سالان صورت گرفت، مشخص شد که سوزاندن عود می‌تواند در افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا دخیل باشد.

در مطالعه ای که در سال 2008، در سنگاپور روی بزرگ‌سالان صورت گرفت ،مشخص شد که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض دود عود می‌تواند باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان سلول سنگ‌فرشی ریه شود.

در تهیه عودها علاوه بر ترکیباتی طبیعی ترکیبات غیرطبیعی هم بکار رفته است که در زمان سوزاندن از طریق دود آن خارج  می شوند و موقعی که در هوا پخش می شوند قابل استشاق می شوند. تحقیقیاتی که در سال 2009 آنجام شد مشخص کرد که عود حاوی ترکیبات سمی به نام بنزن، کربونیل و هیدروکربن‌های آروماتیک چندحلقه‌ای است و می‌تواند دربروز سرطان‌هایی ریه و مجاری تنفسی نقش داشته باشد.

ترکیبات موجود در عود می‌توانند حتی اثرگذاری منفی روی متابولیسم یا سوخت و ساز بدن هم داشته باشد. مطالعه ای که روی موش ها آنجام شد اثرات منفی کاهش وزن ناخوشایند و کاهش سطح کلسترول خوب در بدن را نشان داد، البته برای تایید این موضوع بروی انسان به آزمایش و بررسی نیاز دارد.

ارسال نظرات

نام

captcha

نظر شما