امروز : شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ - 08:08

Afrang Khabar

1401/1/22 8:8

نخبگان ایرانی موفق شدند نخستین بار در جهان با استفاده از سلول‌های بنیادی، رشد دندان را ممکن سازند.

گام بلند نخبگان در رشد دندان باسلول‌های بنیادی

به گزارش افرنگ خبردکتر مریم جلیلی صدرآباد عضو هیئت علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی سمنان در خصوص این طرح افزود:مرحله آزمایش حیوانی طرح دانش بنیان کاشت و جوانه زدن دندان طبیعی در فک موجود زنده با تلاش محققان دانشکده دندانپزشکی سمنان با موفقیت انجام شد.

وی گفت: با بهره گیری از سلول‌های بنیادی و استفاده از یک نوع نشانک (سیگنال) خاص جدید ابداع شده بعنوان عامل القاء کننده، ترکیب منحصر بفردی در محل دندان کشیده شده یک خرگوش کاشت شد که نتایج تصویربرداری سه بعدی از فک این حیوان نشان دهنده بوجود آمدن جوانه یک دندان طبیعی کامل است.
عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی سمنان با بیان اینکه تحقیق بروی سلول‌های بنیادی دندان در دنیا حدود دو دهه و در ایران حدود ۱۵ سال سابقه دارد افزود: محققان خارجی و داخلی تا کنون توانسته بودند پالپ و آج دندان را آن هم در قسمت‌های غیر از فک و در نواحی مثل غشاء کلیه و زیر پوست حیوان آزمایشگاهی ایجاد کنند، اما طرح به نتیجه رسیده تا کنون انجام نشده بود.
این متخصص بیماری‌های دهان، فک و دندان با اشاره به اینکه وقتی انسان دندانی را بطور کامل از دست می‌دهد، دندانپزشکان از پروتز‌های متحرک و ثابت و ایمپلنت برای درمان در شرایط فعلی استفاده می‌کنند تصریح کرد: در صورت به نتیجه رسیدن نهایی این طرح، رویاندن دندان جدید با استفاده از سلول‌های بنیادی خود بیمار و روش ابداعی ما محقق خواهد شد.
دکتر جلیلی از هفت مرحله آزمایش‌های مختلف تخصصی و آزمون و خطاء‌های متنوع با استفاده از توان متخصصان داخلی برای پیشبرد این طرح در طول بیش از ۵ سال خبر داد و گفت: تا کنون این روش روی دو خرگوش بررسی شده و در مرحله بعدی می‌خواهیم شکل گیری و تکرار پذیری این روش را همراه با بیرون زدن دندان از لثه روی خرگوش بعدی آزمایش کنیم.
این محقق دندانپزشکی اظهار امیدواری کرد: با توجه به اینکه این کار علمی با همفکری و همراهی تیمی متشکل از ده‌ها استاد تمام این رشته و متخصصان جراحی و رادیولوژی داخلی صورت گرفته است، ایران در آینده با این روش جدید جزء کشور‌های پیشرو در زمینه جایگزینی دندان طبیعی به جای دندان‌هایی در انسان باشد که به علت پوسیدگی، ضربه، بیماری‌های لثه از دست رفته و حتی بطور مادرزادی اصلا وجود نداشته است.
وی همچنین هزینه‌های بالای طرح‌های دانش بنیان در زمینه سلول‌های بنیادی، مشکلات مربوط به چاپ مقالات در منابع معتبر خارجی با مبالغ گزاف و حجم پایین ظرفیت منابع داخل کشور، نبود زیرساخت‌های مطلوب ثبت اختراع ابداعات پزشکی و ضعف امکانات به روز آزمایشگاهی را از تنگنا‌ها و مشکلات پیش روی محققان دندانپزشکی برشمرد.

ارسال نظرات

نام

captcha

نظر شما