کاراته ایران اتفاقات تلخ و شیرینی را در سال ۱۴۰۰ پشت سر گذاشت، از محرومیت ناگهانی بهمن عسگری از حضور در المپیک و از دست رفتن فرصت حضور ایران در مسابقات جهانی دوبی تا کسب مدال تاریخی طلای المپیک توسط سجاد گنج زاده.
پس از سختی های فراوان حضور در رویدادهای متعدد لیگ جهانی و در نهایت کسب ۲ سهمیه با ارزش المپیک در بخش مردان و ۲ سهمیه در بخش زنان، امیدها برای کسب دو طلای المپیک توسط بهمن عسگری و سجاد گنج زاده در توکیو بیش از پیش شد اما محرومیت تلخ عسگری از المپیک به دلیل ارتکاب به دوپینگ، برنامه های هروی و فدراسیون کاراته را به هم ریخت و باعث شد کاراته ایران به حق واقعی خود در توکیو نرسد.
دوپینگ ناخواسته بهمن عسگری کاراته کای شایسته و با اخلاق تیم ملی در شرایطی صورت گرفت که او با اقتدار به سهمیه المپیک توکیو رسیده بود.
در شرایطی که رشته کاراته برای اولین بار جواز حضور در بازی های المپیک را بدست آورده بود، تیم یک نفره مردان ایران با هدایت سید شهرام هروی سرمربی موفق کاراته ایران راهی توکیو شد و در نهایت سجاد گنج زاده با کسب مدال تاریخی طلای المپیک، با ارزش ترین مدال را به ویترین افتخارات کاراته ایران اضافه کرد.
سارا بهمنیار و حمیده عباسعلی دو نماینده کاراته بانوان ایران نیز بدون کسب مدال به کار خود در این رقابت ها پایان دادند تا با این نتیجه، سمانه خوش قدم سرمربی تیم ملی بانوان از سمت خود کنار گذاشته شود.
ذبیح الله پورشیب کاپیتان شایسته تیم ملی نیز به دلیل یکی دیگر از قوانین عجیب فدراسیون جهانی کاراته، در نهایت در رقابت با سجاد گنج زاده، فرصت حضور در المپیک را از دست داد، امیر مهدی زاده و رزیتا علیپور نیز عازم رقابت های گزینشی پاریس شدند اما در نهایت نتوانستند به سهمیه المپیک برسند.
از دیگر اتفاقات مهم برای کاراته ایران در سال ۱۴۰۰، از دست رفتن فرصت حضور تیم های ملی کاراته ایران در رقابت های قهرمانی جهان، ساعاتی قبل از پرواز به سمت امارات بود.
در ادامه مهمترین اتفاقات کاراته ایران در سال ۱۴۰۰ را می خوانید:
۱۲ اردیبهشت: مدال برنز المپیکی های ایران در کاراته وان لیسبون
در جریان رقابتهای لیگ جهانی کاراته وان در لیسبون پرتغال، ذبیحالله پورشیب نماینده وزن ۸۴- کیلوگرم به مدال طلا رسید، بهمن عسگری نقره گرفت و سجاد گنج زاده و حمیده عباسعلی نیز به مدال برنز این رقابتها رسیدند.
امیر مهدیزاده، امیررضا میرزایی، طراوت خاکسار، سارا بهمنیار و رزیتا علیپور نیز از دور رقابتها کنار رفتند.
۲۹ اردیبهشت: پورشیب به المپیک نرسید
ماراتن کسب سهمیه المپیک میان سجاد گنج زاده و ذبیح الله پورشیب با المپیکی شدن گنج زاده به پایان رسید.
۲۲ خرداد: ناکامی مهدی زاده و علیپور در رسیدن به المپیک
امیر مهدی زاده نماینده وزن ۶۷- کیلوگرم کاراته ایران در دومین مبارزه خود در رقابت های گزینشی پاریس مقابل حریف خود از اردن تن به شکست داد و از دور رقابت ها کنار رفت، آزیتا علیپور نیز در بخش بانوان از رسیدن به سهمیه بازماند. همچنین ابوالفضل شهرجردی و فاطمه صادقی نیز در رشته کاتا نتوانستند به سهمیه المپیک برسند.
۴ تیر: شوک به کاراته ایران
نمونه تست دوپینگ بهمن عسگری کاراته کای با اخلاق ایران و یکی از بخت های کسب مدال طلای کاراته ایران در المپیک توکیو مثبت شد تا ضربه بزرگی به تیم شهرام هروی وارد شود. وی ابتدا ۲۰ ماه و سپس با برگزاری جلسه و ارئه توضیحات به فدراسیون جهانی یک سال از حضور در میادین مرحوم شد.
هروی در باره این اتفاق گفت: عسگری اشتباه بچه گانه ای کرد، همه در شوک هستیم.
گنج زاده قهرمان المپیک شد
سارا بهمنیار نماینده وزن ۵۵- کیلوگرم ایران و دارنده مدال برنز جهان پس از شکست سراپ اوزچلیک دارنده مدال طلای جهان و نفر اول رنکینگ از ترکیه در ۲ مبارزه بعدی مقابل حریفانی از چین تایپه و بلغارستان شکست خورد و حذف شد.
حمیده عباسعلی دیگر نماینده بانوان ایران نیز با ۲ پیروزی و ۲ شکست از رسیدن به مدال المپیک بازماند.
سجاد گنجزاده تنها کاراتهکای مردان ایران در المپیک توکیو و دارنده یک مدال طلا و ۲ نقره جهان، در مرحله گروهی در مجموع با ۳ پیروزی و یک تساوی به عنوان سرگروه راهی مرحله نیمه نهایی شد. وی در این مرحله مقابل اوگور آکتاش دارنده مدال برنز جهان و نفر نخست رنکینگ از ترکیه در دیداری سخت و حساس با نتیجه ۲ بر ۲ به برتری رسید و به فینال راه یافت.
گنج زاده در دیدار فینال برابر طارق حامدی از عربستان در حالی که پس از یک دقیقه با نتیجه ۴ بر یک عقب بود با ضربه محکم پای چپ حریف عربستانی بر روی صورتش به روی تاتامی افتاد و در حالت بیهوشی قرار گرفت. گنجزاده سپس با برانکارد از تاتامی خارج شد.
پس از این اتفاق ۵ داور میدان وارد شور شدند و در نهایت کاراتهکای عربستانی را به دلیل این ضربه دیسکالیفه کردند تا مدال طلا از آن سجاد گنجزاده شود.
طارق حمدی پس از این شکست از مسئولان ورزش عربستان مبلغ یک میلیون و سیصد هزار دلار پاداش گرفت.
۲ شهریور: تشکر کمیته فنی از عملکرد خوب هروی در المپیک/ خوش قدم برکنار شد
کمیته فنی فدراسیون کاراته با تقدیر از عملکرد سید شهرام هروی سرمربی تیم ملی در المپیک توکیو، اعلام کرد قرارداد هروی تا پایان بازیهای آسیایی ۲۰۲۲ هانگژو تمدید می شود. سمامه خوش قدم سرمربی تیم ملی بانوان نیز به دلیل کسب نتایج ضعیف برکنار شد.
۸ شهریور: بازگشت آشوری به فدراسیون کاراته سرپرست و دبیر سابق فدراسیون کاراته، با حکم سید حسن طباطبایی نایب رییس این فدراسیون شد.
۱۳ شهریور: ارباب سرمربی تیم ملی بانوان شد
با نظر کمیته فنی فدراسیون کاراته، فرخناز ارباب به عنوان سرمربی جدید تیم ملی کاراته بانوان ایران انتخاب شد.
۱۵ آبان: برکناری رییس کمیته داوران
با شدت گرفتن انتقادها نسبت به عملکرد و برخی حواشی رییس کمیته داوران، جواد سلیمی پس از سالها ریاست از سمت خود کنار گذاشته شد.
۲۲ آبان: لغو اعزام تیم های ملی کاراته به قهرمانی جهان
در حالی که قرار بود تیم های ملی کاراته ایران برای حضور در رقابت های قهرمانی جهان، عازم امارات شوند، این اعزام ساعاتی قبل از پرواز لغو شد.
۱ دی: قهرمانی کاراته ایران در آسیا
در پایان رقابتهای ردههای سنی قهرمانی آسیا در قزاقستان، ایران در مجموع با ۳۹ مدال مجموع شامل ۱۴ طلا، ۱۰ نقره و ۱۵ برنز بر سکوی نخست آسیا ایستاد.
۹ اسفند: تحریم روسیه از سوی فدراسیون جهانی کاراته
در پی حمله روسیه به اوکراین و تحریم گسترده ورزش این کشور، فدراسیون جهانی کاراته نیز میزبانی آخرین مرحله رقابتهای کاراته وان ۲۰۲۲ توسط مسکو را لغو کرد.
۲۴ اسفند/ موفقیت ایران با کسب ۴ سهمیه بازی های جهانی کاراته
ایران با کسب ۴ سهمیه توسط ذبیح الله پورشیب در وزن ۸۴- ، سجاد گنج زاده ۸۴+، بهمن عسگری ۷۵-، سارا بهمنیار در ۵۵- و حمیده عباسعلی ۶۸+ بیشترین سهمیه را در میان کشورهای آسیایی برای بازیهای جهانی کاراته ۲۰۲۲ در آمریکا بهدست آورد.