اجرای پروژههای فناورانه با مشارکت شرکتهای دانشبنیان و خلاق یکی از راهبردهای توسعه علمی کشور است.
به گزارش افرنگ خبر / به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، رهآوردی که حاصل تلاش ۶ هزار و ۶۰۰ شرکت دانشبنیان و ۱ هزار و ۵۰۰ شرکت خلاق است که پا بهپای مدیران و سیاستگذاران زیست بوم فناوری و نوآوری دویدند و کشور را از تنگناهای اقتصادی و فناورانه بهسلامت گذر دادند. از جمله این حوزهها که با تلاش این بازیگران رشد یافت و خدمات خود را بهینهتر و کارآمدتر کرد، صنعت حملونقل بود که برای تسهیل ورود شرکتهای دانشبنیان به این عرصه از کمکهای ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حملونقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری بهره برد.
در همین راستا نیز با همکاری و همافزایی نهادها و شرکتهای دانشبنیان و خلاق کشور ۱۳۵ طرح فناورانه در حوزههای مختلفی، چون «حملونقل دریایی»، «هوایی»، «خودرو»، «ریلی» و «فناوریهای ژئوماتیک» و «هوشمندسازی» اجرایی شد تا این صنعت با استفاده از ظرفیتهای موجود در کشور بتواند در مسیر توسعهیافتگی قرار گیرد.
مشارکت در طرحهای ترویجی
اجرای پروژههای ترویجی یکی از این اقدامات است. مشارکت در برگزاری همایش باتری لیتیومی ایران، نخستین مدرسه تابستانی مهندسی پهپاد دانشگاه گیلان، برگزاری دهمین دوره نمایشگاه بینالمللی هوافضای کیش، مشارکت فعال در پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی هوا فضای روسیه با عنوان «ماکس ۲۰۲۱»، برگزاری مراسم رونمایی از ۱۵ محصول حوزه حملونقل پیشرفته، نخستین همایش ملی علوم داده و اطلاعات مکانی و حضور در پنجمین نمایشگاه حملونقل، لجستیک و صنایع وابسته و بهبود و ارتقاء روند آشنایی و اطلاعرسانی در خصوص حوزههای فعالیت ستاد از طریق وبسایت اقداماتی است که در این زمینه انجام شده است.
تسهیل تبادلات و همکاریهای علمی و فناوری بینالمللی
مشارکت در پروژههای علمی بینالمللی بین دانشگاهی، مشارکت در برگزاری رویدادهای بینالمللی، حمایت از پایاننامههای دانشجویان ارشد و دکتری در قالب طرحهای حوزه فضایی، تعریف برنامههای اکتشاف فضایی مشترک، بهرهگیری از دادههای ماهوارههای چینی و همکاری در توسعه سامانههای کاربردی و همکاری مشترک و انتقال دانش فنی در زمینه پیادهسازی مفهوم اتصالپذیری خودرو با توسعه زیرساختهای ۵G و اینترنت اشیاء نیز طرحهایی است که باهدف تسهیل روابط بینالمللی در صنعت حملونقل با دیگر کشورها به اجرا درآمده است.
زیستبوم فناوری و نوآوری صنعت حملونقل
بر اساس آخرین آمارهای موجود در حال حاضر بیش از ۱ هزار و ۱۰۰ شرکت خلاق در این حوزه فعالیت دارند.
این زنجیره با حضور و فعالیت ۳۵۶ شرکت در حوزه هوایی، ۲۱۰ مجموعه در زمینه هوشمندسازی و ۱۰۹ شرکت در عرصه خودرو تکمیلتر شد. این زیست بوم در حال حاضر میزبان ۷۴۶ شرکت دانشبنیان و ۱ هزار و ۱۱۶ شرکت غیر دانشبنیان است.
در کنار این مجموعهها ۸ مرکز شتابدهی و ۱۸ مرکز نوآوری نیز در هوشمندسازی
یکی از عرصههای نوآورانه در صنعت حملونقل، بحث هوشمندسازی این صنعت و کاربردیتر کردن خدمات ارائه شده در این حوزه است. اقداماتی که کمک میکند تا مسافران، مدیران و ارائهدهندگان خدمات در این حوزه با استفاده از آنها به خدماتی بهتر و کارآمدتر دسترسی داشته باشند. بر همین اساس پروژههای مختلفی در این زمینه اجرایی شده است.
از جمله این طرحها میتوان به «سامانه رگولاتوری مدیریت درخواستهای حمل کالا در سطح کشور برای یکپارچهسازی و مدیریت درخواستهای حمل بار»، «هوشمندسازی خودروهای پلیس جزیره کیش برای ثبت تخلفات ثابت و متحرک با استفاده از ترکیب تصاویر دوربینهای خودروی پلیس و تصاویر پهپادی»، «ایجاد سامانه جامع پایش و نظارت ناوگانهای حمل نقل عمومی (مینیبوس، تاکسی) حملونقل بار»، «ونهای گردشگری و خودروهای اجارهای» و «تدوین نقشه راه هوشمندسازی حملونقل شهری» اشاره کرد.
فضا
یکی دیگر از حوزههای فناورانه راهبردی در این صنعت، عرصه فضایی است. فناوری کاربردی و استراتژیکی که توسعه آن ارتباط مستقیمی باقدرت نمایی کشور در عرصه جهانی و اثبات توانمندیهای تخصصی جوانانمان به جهان دارد. این حوزه نیز طی یک سال اخیر با اجرای برنامههای ملی توسعهیافته است.
پروژههایی که با کمک شرکتهای دانشبنیان به مرحله اجرا رسیده است. طرحهایی، چون «طراحی و توسعه پایلوت منظومه سه نما باهدف ارائه خدمات مخابراتی و سنجشازدور»، «طراحی و توسعه پلتفرم ماهوارههای منظومه شاهد برای دستیابی به فناوری منظومهسازی و هوشمندسازی»، «ایجاد سامانه دریافت و پردازش دادههای ماهوارههای سنجشازدور»، «امکانسنجی و طراحی مفهومی مأموریت ارسال ماه گرد اکتشافی»، «توسعه الزامات تضمین مأموریتهای فضایی»، «طراحی و توسعه موتور سرمازای سبک» و ... از جمله این فعالیتها است.
هوایی
صنعت حملونقل هوایی جزء پیچیدهترین عرصههای حملونقل بهحساب میآید و توسعه فناوریهای این حوزه یکی از الزامات ملی در هر کشوری است. به این معنا که همه دولتها به دنبال توسعه فناورانه این حوزه و خوداتکایی در آن هستند.
در ایران نیز چند سالی است که با مشارکت شرکتهای دانشبنیان این حوزه، صنعت هوایی کشورمان توسعهیافته و تجهیزات و قطعات موردنیاز کشور، در داخل تولید میشود. یکی از حوزههایی که با کمک توان این شرکتها به نیازهای خود به شکل بومی پاسخ داده، صنعت هواشناسی است که با اجرای پروژههایی، چون «طراحی و پیادهسازی سامانه یکپارچه اطلاعات مکانی - زمانی تحت وب برای پیشبینی و پایش برخط هواشناسی»، «تجهیز و ساخت ایستگاه خودکار هواشناسی»، «تجهیز و ساخت سنجنده اندازهگیری ذرات و گازها»، «تجهیز و ساخت دیدسنج روی باند»، نیازهایش را پاسخ داده است.
«بومیسازی قطعات پرمصرف موردنیاز در هواپیماهای مسافربری» «طراحی و ساخت هواپیمای دونفره خورشیدی آفتاب امید»، «طراحی و ساخت بالگرد متوسط صبا ۲۴۸»، «طراحی و ساخت هواپیمای ۷۲ نفره جت»، «طراحی و توسعه شبه ماهواره با استفاده از کاربری پهپاد در مدیریت بحران»، «ایجاد زیرساخت و سازوکار عملیاتی کردن فعالیت هواپیماهای زیر ۱۹ صندلی»، «ایجاد سازوکار برای مشارکت بخش خصوصی و دانشبنیان در راستای نیازهای شرکت فرودگاهها»، «بومیسازی تجهیزات فرودگاهی»، «بومیسازی قطعات هوایی»، «توسعه پهپادها و افزایش بهرهوری ایرلاینها با حمایت از توسعه تعمیر و نگهداری» نیز دیگر پروژههای مصوب سال ۱۴۰۰ است. حملونقل پیشرفته شکلگرفته است.
کلید واژه
ارسال نظرات