استفاده از سیستم های جدید سرمایشی- گرمایشی داکت اسپیلت و اسپیلت در ساختمانها سبب ۲.۵ برابر شدن مصرف برق از الگوی مصوب خواهد شد و این امر هزینه سنگینی بر دوش خانوادهها خواهد گذاشت
به گزارش افرنگ خبر / از وزارت نیرو، همزمان با اصلاح آئیننامه برق مصرفی مشترکان خانگی که از ابتدای بهمن ماه سال جاری آغاز شد و مستند به آن دیگر به مصارف بیش از الگوی مصرف یارانهای تعلق نخواهد گرفت، حالا موضوع مدیریت مصرف برق در خانوادههای ایرانی اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
از جمله لوازم برقی پرمصرفی که در سالهای اخیر در اقصی نقاط کشور متداول شده و اتفاقاً مصرف برق این لوازم بسیار زیاد است، باید به سیستمهای سرمایشی و گرمایشی داکت اسپلیت و اسپلیتها اشاره کرد که رفته رفته جای کولرهای آبی را در خانههای ایرانی گرفتهاند.
با وجود آنکه استفاده از این محصول در مناطق گرمسیری و مرطوب کشور امری بدیهی است و به واسطه همین مهم نیز در فصل گرم سال الگوی مصرف این مناطق تا ۱۰ برابر مناطق عادی در نظر گرفته شده است، اما موضوع مهم این است که استفاده از این لوازم گرمایشی و سرمایشی در دیگر نقاط کشور مثل کلانشهر تهران نیز رواج گستردهای یافته است.
برخی کارشناسان عقیده دارند دلیل افزایش استفاده از این لوازم، ماجرای افزایش حذف کانالهای کولر آبی در خانههای نوساز و تلاش ساختمان سازها برای افزایش متراژ خانه و در نتیجه کسب سود بیشتر در امر فروش و یا اجاره واحدهای مسکونی است.
این اتفاق سبب شده است تا روند استفاده از داکت اسپلیت و اسپلیت در شهرهایی چون تهران، اصفهان، مشهد و غیره افزایش یابد و در نتیجه میزان مصرف برق خانوادهها نیز به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کند.
حالا و با توجه به اصلاح نحوه محاسبه تعرفههای برق قاعدتاً خانوادههایی که از این لوازم برقی استفاده میکنند با افزایش قابل توجهی در رقم نهایی قبوض خود روبهرو خواهند شد که نتیجه تغییر الگوی زندگی و افزایش متراژ خانه به واسطه حذف کانالهای کولر آبی رقم خورده است.
«محمد علی اکبری» کارشناس انرژی و برق در این باره گفت: با توجه به تغییرات فرهنگی و افزایش میل به رفاه و آسایش در مردم، امروزه میزان استفاده از تجهیزات نوین سرمایشی و در برخی موارد گرمایشی افزایش یافته است و در این بین برخی مشترکان برق خانگی به داکت اسپلیتها و اسپلیتها روی آوردهاند؛ وضعیتی که در ایران بهویژه در مناطق آب و هوایی عادی و معتدل از جمله استانهایی مانند تهران و اصفهان امری غیر اقتصادی و به لحاظ زیست محیطی مخرب قلمداد میشود.
وی در زمینه چرایی غیر اقتصادی و مخرب بودن این سیستمهای سرمایشی در مناطق عادی، افزود: این سیستمهای سرمایشی بیشتر برای کاهش رطوبت و ایجاد سرما استفاده میشود و مناسب مناطق گرم و مرطوب است و بر این اساس در استانهای معتدل سیستم سرمایشی کولر آبی با ایجاد رطوبت و سرما مطلوبیت و آسایش دمایی بیشتری را ایجاد میکند.
علی اکبری خاطرنشانکرد: جدا از موضوع تطابق یا تطابق نداشتن داکت اسپلیتها با محیط طبیعی همچنین به لحاظ اقتصادی نیز کولرهای آبی نسبت به سیستمهای سرمایشی اسپلیت و داکت اسپلیت بسیار مقرون به صرفهتر است.
این کارشناس برق با اشاره به این موضوع که به طور متوسط برای یک خانه ۱۲۰ متری نیاز به یک سیستم داکت اسپلیت ton۴ است، ادامهداد: باید ظرفیت سرمایشی این داکت اسپلیت ۴۸۰.۰ و توان مصرفی برق آن نیز در صورت رده انرژی A و یا Aپلاس و مجهز به اینورتور در حدود پنج کیلووات باشد و این میزان بدین معنا است که اگر در ماههای گرم سال در طول روز ۱۰ ساعت داکت اسپلیت تنها با ۵۰ درصد توان در مدار باشد، مصرف ماهانه آن برابر ۷۵۰ کیلووات ساعت خواهد بود، حال اینکه الگوی مصرف در مناطق عادی در ماههای گرم سال برابر با ۳۰۰ کیلووات ساعت در ماه است.
علی اکبری افزود: این یعنی تنها میزان مصرف برق داکت اسپلیت ۲.۵ برابر الگوی مصرف خواهد بود، این شرایط در حالی است که در هر خانه وسایل برقی دیگری مثل یخچال، تلویزیون، ماشین لباس شویی، روشنایی و غیره وجود دارد که قاعدتاً با اضافه کردن مصرف این وسایل میزان مصرف یک خانواده به مراتب بیشتر از الگوهای اعلامی خواهد بود.
این کارشناس انرژی ادامه داد: از سوی دیگر برای همین ساختمانی که مثال زدیم با نصب یک کولر آبی به ظرفیت ۷ هزار و ۵۰۰، میزان توان مصرفی برق در حالت کند ۰.۴ کیلووات و در حالت تند ۰.۹ کیلووات است که اگر به صورت میانگین در نظر گرفته شود، محاسبه برق مورد نیاز برای این کولر آبی برای یک ماه تنها ۱۲۰ کیلووات ساعت خواهد بود.
وی گفت: البته این نکته حائز اهمیت است که با تغییر حالت کند به تند میزان مصرف بیش از دو برابر افزایش میباید و هرچه بتوانیم از دور کم یا کند کولر آبی استفاده کنیم بسیار مناسبتر است و به صورت کلی نسبت به اسپلیت و داکت اسپلیت مصرف برق را تا یک ششم کاهش خواهیم داد.
این کارشناس برق و انرژی ضمن انتقاد از پیمانکار و مجریان ساخت و ساز در کلانشهرها که فضا را برای کولرهای آبی در ساختمانها حذف کردهاند، به خانوادههایی که در خانه داکت اسپلیت و یا اسپلیت دارند، توصیه کرد تا برای کاهش مصرف در داکت اسپلیت به نکاتی مثل توجه به کیفیت و بازده انرژی دستگاه و مصرف بهینه هنگام خرید، مجهز بودن به دستگاه به سیستم اینورتور، توجه به متراژ مکان مورد نظر و استفاده از ظرفیت مناسب، نصب یونیت خارجی در سایه و در گردش جریان هوا، سرویس دورهای منظم و مناسب، نصب ترموستات و استفاده از کویل آب گرم در عملکرد گرمایشی دقت کنند تا بدین وسیله در حد امکان مصرف برق این دستگاههای سرمایشی و گرمایشی را کاهش داده و با هزینههای سنگین در قبوض برق خود مواجه نشوند.
کلید واژه
ارسال نظرات