حرکت دومینویی امیکرون در ایران تعداد زیادی از مردم را مبتلا میکند. ویروسی که به گونهای بیسابقه نوع غالب کرونا شده و رنگ کشور را با سرعت طوفان از آبی به قرمز تبدیل کرد.
به گزارش افرنگ خبر / اوایل دیماه زمانی که نام امیکرون برای اولین بار از آفریقای جنوبی شنیده شد؛ در ایران، پیک پنجم کرونا با سویه دلتا به سراشیبی سقوط رفته بود و با افزایش سرعت واکسیناسیون میزان کشتههای کرونا تک رقمی شده بود، اما از همان زمان نگرانیها برای مقابله با سویه جدید در جامعه ایجاد شد.
به نقشه کشور نگاه میکنم. امیکرون به سویه غالب کرونا در ایران تبدیل شده و عده زیادی از مردم را در پهنای این جغرافیا مبتلا کرده است؛ اما تفاوت مهم این ویروس با سویههای قبلی کرونا در این است که بیشتر از انواع قبلی، کودکان را مبتلا میکند.
تفاوت مهم امیکرون با سویههای قبلی کرونا در این است که بیشتر از انواع قبلی، کودکان را مبتلا میکند.تجربه پیکهای قبلی کرونا نشان میدهد که این ویروس با کسی شوخی ندارد، خیلی سریع منتقل میشود. فقیر و غنی، باسواد و بیسواد، وسواسی و غیر وسواسی را هم نمیشناسد، حتی واکسنزدهها هم نمیتوانند خود را مصون بدانند. امیکرون خیلی سریع و با سرعتی چندین برابر سویههای قبلی کرونا منتقل میشود.
هیچکس در امان نیست!
به عنوان یک روزنامهنگار که از روز اول شیوع کرونا در ایران، مساله همهگیری کرونا را پیگیری میکردم، تصورم این بود که اگر دستورات و پروتکلهای بهداشتی را مو به مو اجرا کنم، در امان خواهم بود. اما پس از تزریق سه دز واکسن و با وجود استفاده همیشگی از ماسک در اماکن عمومی و رعایت فاصله اجتماعی، باز هم به امیکرون مبتلا شدم و البته همسر و فرزندم هم بینصیب نماندند.
حدود ۱۰ روز پیش بود؛ ابتلای من به امیکرون با گلو درد شروع شد که خیلی زود با تب و لرز، بیحالی، سرفه و گرفتگی شدید صدا همراه شد، اما خوشبختانه بعد از چهار روز تحمل، ریهام درگیر نشد و علایم رو به کاهش گذاشت.
پس از یک هفته علایم اولیه ابتلا به امیکرون مثل تب و لرز و بی حالی از بین رفت. اما گرفتگی صدا و تک سرفههایی که اطرافیان را میترساند، همچنان وجود دارد و این یعنی هنوز میتوانم ناقل باشم.
مسئولان وزارت بهداشت میگویند دوره قرنطینه ۵ روز است اما پزشکان میگویند مبتلایان به امیکرون به خصوص علامتدارها بعد از ۵ روز هنوز میتوانند ناقل باشند و برای جلوگیری از رشد انفجاری امیکرون باید مدت قرنطینه افراد به ۱۰ روز افزایش یابد و بازگشت زودهنگام مبتلایان به جامعه میتواند سرعت انتشار سویه امیکرون را بیشتر کند.
شواهد نشان میدهد بیش از ۹۰ درصد مبتلایان به کرونا، به نوع خفیف این بیماری مبتلا میشوند و نیازی به مراجعه به بیمارستان ندارند، بنابراین به نظر میرسد آمار روزانه حدود ۳۰ تا ۴۰ هزار نفری مبتلایان در ایران، تنها بیانگر قله کوه یخ امیکرون در ایران است و می تواند برای برآورد وضعیت کشور گمراهکننده باشد.
برای جلوگیری از رشد انفجاری امیکرون باید مدت قرنطینه افراد به ۱۰ روز افزایش یابد و بازگشت زودهنگام مبتلایان به جامعه میتواند سرعت انتشار سویه امیکرون را بیشتر کند.عده کمی از مبتلایان به علل مختلف از جمله داشتن بیمارهای زمینهای، نقص ایمنی یا استرس، دچار علایم شدید میشوند و برای تست یا درمان بیمارستانی مراجعه میکنند و بیش از ۹۰ درصد با درمان خانگی بعد از ۵ تا ۱۰ روز خوب میشوند.
جای نگرانی نیست اما در قرنطینه بمانید!
وزیر بهداشت گفته علایم امیکرون معلوم است و مبتلایان و افراد مشکوک نیازی به تست ندارند. افراد مبتلا معمولاً علایم خفیفی دارند و با استفاده از چند داروی ساده مانند قرص سرماخوردگی و استامینوفن برای کنترل تب خوب میشوند، اما بهتر است برای جلوگیری انتقال به دیگران تا حدود ۱۰ روز در قرنطینه بمانند.
اشکال این است که در بسیاری از مشاغل به خصوص مشاغل خصوصی، کارفرمایان با افراد مبتلا همکاری نمیکنند. بسیاری از مبتلایان به امیکرون در طول دوره بیماری حتی با وجود علائم واضحی مثل تب و بی حالی مجبورند در محل کار در فروشگاه، کارخانه و اداره حاضر شوند، برخی افراد شاغل مانند رانندگان تاکسی و کارگران روزمزد نیز راهی جز کار کردن در زمان بیماری ندارند و همین مسائل به گسترده شدن موج انتقال دامن میزند.
اگرچه توصیه به واکسن زدن برای پیشگیری از ابتلا به نوع سخت کرونا و جلوگیری از مرگ لازم است اما وزارت بهداشت باید میزان اثربخشی واکسنهای موجود اعم از داخلی و خارجی را روی امیکرون اعلام کند. در هر صورت شواهد نشان میدهد به علت وجود بیماریهای زمینهای و تفاوتهای ژنتیکی، گریز از واکسن اقدامی غیرعالمانه و خطرناک است.
افراد زیادی اعم از کودک و بزرگسال را دیدم که واکسن نزده بودند اما پس از ابتلا به کرونا درست شبیه من پس از تزریق سه دز واکسن با حدود یک هفته استراحت در منزل بهبود پیدا کردند اما در عین حال گزارشهای بیمارستانی وزارت بهداشت نشان میدهد، تعداد مبتلایان با علایم شدید هم کم نیستند که اغلب افراد واکسننزده هستند و به علت شایعات غیرعلمی همچنان در برابر تزریق واکسن مقاومت میکنند.
واکسننزدهها در خطرند!
اشغال حدود نیمی از تختهای آی سی یوی بیمارستانهای کشور گواه این موضوع است که نمیتوان مطمئن بود همه به نوع خفیف امیکرون مبتلا میشوند و توصیه به تزریق دز سوم واکسن هنوز یک الزام جدی و کاملاً علمی است به خصوص اینکه احتمال جهش ویروس در بدن یک فرد واکسننزده و تولد نوع جدیدی از کرونا نیز در هر زمان محتمل است.
در مورد آینده کرونا هنوز هیچ قطعیتی وجود ندارد، نگاههای خوشبینانه و بدبینانه در دو سر طیف تحلیلگران وجود دارد. عدهای امیکرون را پایان کرونا میدانند و معتقدند اکثر مردم جوامع به این ویروس که کشندگی کمتری دارد، مبتلا میشوند و بعد از آن با افول این سویه ضعیف شده، کرونا به سمت نابودی میرود. اما کم نیستند تحلیلگران و متخصصانی که این تحلیل را ساده انگاری میدانند و میگویند با پیدایش سویه جدید جهش یافته این ویروس عالمگیر به این زودیها از پاندمی خلاص نمیشویم.
شاید به همین دلیل سیاستگذاران و برنامهریزان کشورها بسته به اینکه از نظر فکری به کدام یک از این تحلیلها نزدیکتر باشند، تصمیمگیریهای متفاوتی دارند. گروهی معتقدند همان درصد اندک کشتههای امیکرون به علت تعداد بالای مبتلایان، زیاد است و باید با اعمال محدودیتهای سخت جلوی آن را گرفت و از میزان مرگها کاست و گروهی نیز شاید به این سمت گرایش داشته باشند که بهتر است اجازه دهیم افراد با ابتلا به امیکرون، این واکسن طبیعی و کمتر کشنده را دریافت کنند، تا با یک ایمنی جمعی به پایان کرونا سلام کنیم؛ گرایشی که سرعت دومینوی امیکرون را طوفانی میکند.
ارسال نظرات