«علیرضا حائری» امروز (پنجشنبه) با اشاره به سخنان اخیر رهبر معظم انقلاب در جمع فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان، افزود: ناخرسندی و نارضایتی معظمله از کیفیت تولید و قیمت برخی محصولات از جمله لوازمخانگی و خودرو، قابل توجه است و باید محصولات پوشاک را نیز به این فهرست اضافه کرد.
وی بیانداشت: سالهاست سیاست مسوولان صنعتی کشور، حمایت از تولیدکننده است و حمایت از تولید نیست و این دو مقوله با هم تفاوت دارد، زیرا لزوما منافع تولید و تولیدکننده یکسان نیست.
عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران ادامهداد: نمونه مشخص این مساله، صنعت خودروسازی است؛ سالهاست بهجای اینکه یک رقابت سالم بین خودروسازان داخلی و خارجی را شاهد باشیم از تولیدکنندگان خودرو در کشور حمایت میشود و فضایی امن، گلخانهای و انحصاری در اختیارشان قرار داده شده است؛ در حالی که این حمایت از تولید نیست و تنها حمایت از چند خودروساز بزرگ است.
وی اضافه کرد: در بخش لوازم خانگی نیز به اسم حمایت از تولید، از برخی تولیدکنندگان بزرگ حمایت شده است، یعنی فضایی انحصاری و امن همراه با ممنوعیت واردات در اختیارشان قرار داده شده است؛ این شرایط منجر به ارتقای کیفی محصولاتشان نشده و نمیشود.
حائری تصریحکرد: در چنین شرایطی، رقابت و کیفیت دیگر اولویت تولیدکننده نیست، زیرا قیمتها و دیگر مسائل دست خودشان است، نگران قیمت سایر تولیدکنندگان خارجی نیستند و شرایط خودشان از جمله فروش با هر قیمتی، پیش فروش محصولات، انجام قرعهکشی، دریافت پول و تحویل محصول تا یک سال دیگر و غیره را به مشتریان تحمیل میکنند.
وی گفت: در نتیجه امروز با صنعت خودرویی مواجهایم که توانی برای حضور در بازارهای بینالمللی ندارد و با توجه به اینکه ممنوعیت واردات داریم، بهشتی برایشان ایجاد شده که هر کاری خواستند انجام دادند و این مساله امروز مورد اعتراض رهبر معظم انقلاب نیز قرار گرفته است.
عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران خاطرنشانکرد: نتیجه قطعی چنین وضعیتی، فشار به بودجه مردم است و باید برای خرید محصولات تولیدی خودروسازان، پول بیشتری پرداخت کنند.
وی افزود: با این شیوه، مسوولان نیز در یک هاله امن قرار میگرفتند، چرا که از سوی تولیدکنندگان بزرگ مورد اعتراض واقع نمیشدند، زیرا از سیاست وزارت صمت رضایت داشتند و فشار این مساله نیز فقط بر مردم بود.
حائری ادامه داد: چنین سیاستی، افزایش تورم را به دنبال داشت، مسوولان صنعتی نیز که خود را مسوول پاسخگویی به این تورم نمیدانستند، اطمینان خاطر داشتند.
وی تصریحکرد: پیام سخنان رهبر معظم انقلاب، بازنگری اساسی در سیاستهای صنعتی کشور بود.
عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران تاکید کرد: از این پس باید حمایت از تولید سرمنشا سیاستها و تصمیمگیریهای ما باشد و نباید نگران متضرر شدن برخی تولیدکنندگان یا تعطیلی واحدهای آنان باشیم، زیرا در ازای آن صنعت کشور رشد خواهد کرد و آنهایی که محصول کیفی، با قیمت تمام شده پایینتر و قابلیت حضور در بازارهای جهانی دارند، میتوانند باقی بمانند.
عضو هیات مدیره جامعه متخصصین نساجی ایران یادآور شد: متاسفانه در سالهای اخیر چنین سیاست اشتباهی را در صنعت پوشاک نیز شاهد بودیم و با بستن مرزها به روی پوشاک خارجی و ایجاد فضای امن برای تولیدکننندگان داخلی، به آنها اطمینان دادیم هر چه بخواهند با هر قیمتی میتوانند تولید کنند؛ بازار داخل هم تشنه است و با هر قیمت و کیفیتی خرید میکند.
وی توضیح داد: سیاستهای صنعتی ۱۰ سال اخیر کشور به آن سمت و سو بوده و با استقرار کامل دولت سیزدهم، امیدواریم چرخشی در این سیاست و حمایت از تولید بهجای حمایت از تولیدکننده را شاهد باشیم.
لزوم تدوین سند توسعه استراتژیک صنعتی کشور
حائری در ادامه، به نکته دوم رهبر معظم انقلاب در این سخنرانی مبنی بر لزوم تدوین سند توسعه استراتژیک صنعتی اشاره کرد و گفت: این سند باید تدوین شده و به عنوان یک سند بالادستی، چراغ راه صنایع کشور بوده و همگان ملزم به رعایت آن باشند.
وی یادآور شد: در ادوار گذشته شاهد رونمایی از برخی اسناد توسط وزرای وقت صنایع بودیم که حداکثر در هیات دولت به تصویب میرسید، اما هیچیک ضمانت اجرایی نداشتند و با تغییر دولتها کنار زده میشدند، اما امروز منظور مقام معظم رهبری تدوین سندی است که علاوه بر تصویب در هیات دولت، مصوب مجلس نیز بوده و حتی نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام را نیز داشته باشد و با تغییر افراد و دولتها، دستخوش تغییر نشود.
عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران ادامهداد: نظر رهبری بر مشخص شدن توجیه اقتصادی و مزیت نسبی در صنایع و تعیین صنایع پیشران و اولویت دار است و این مساله باید در برنامههای پنج ساله توسعه نیز وارد شود و در تدوین چنین سندی باید سرعت به خرج داد.
صبح یکشنبه هفته جاری (دهم بهمنماه) حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب در دیدار جمعی از تولیدکنندگان و فعالان صنعتی لزوم ارتقای کیفیت کالاهای تولید داخل را مورد تأکید قرار دادند و افزودند: حمایتهای عملی و تبلیغاتی از تولید داخلی باید منجر به ارتقای کیفیت محصولات و همچنین ارتقای فناوری شود اما متأسفانه در برخی صنایع بهویژه در صنعت خودرو به موضوع کیفیت توجه نمیشود و مردم نیز بحق به آنها اعتراض دارند.
رهبر انقلاب خاطرنشانکردند: اگر با وجود فضای حمایتی از تولید داخل، به جای ارتقای کیفیت، قیمتها افزایش یابد، مساله بدی است، زیرا نتیجه همه حمایتهای دولتی، بانکی و جلوگیری از رقابتهای خارجی، عملاً منجر به بالا رفتن قیمت شده است.