گامهای بلند دانشمندان ایرانی برای جبران عقب ماندگیهای دوران سیاه پهلوی، حیرت همه ناظران را در چهل و سه سال گذشته در پی داشته است.
به گزارش افرنگ خبر / روزهایی که ایران پیش از انقلاب با وجود گذشت حدود ۴۰ سال از تاسیس اولین دانشگاه، در تولید علم و فنّاوری بسیار ضعیف است و در صنعت به جز مونتاژ و در علم به جز ترجمه هنر دیگری ندارد، و به شدت از این مسابقه جهانی عقب میماند. به طوری که در آن زمان سهم ایران از تولید علم در دنیا تناسب چندانی با ظرفیتهای دانشگاهی آن روزها نداشت و در سال ۵۷ کشوری که یک درصد از جمعیت کل دنیا را داشت، سهمش از تولید علم دنیا کمتر از یک دهم درصد بود.
انقلاب اسلامی ایران؛ گامی بلند برای حرکت در مسیر پیشرفت
علی رغم تمام عقب ماندگیهای دوران پهلوی، پس از پیروزی انقلاب، ایران با سرعت زیادی در جهت رشد علمی کشور گام برداشت و برای غلبه بر این عقبماندگی، عبور از مرزهای دانش و دستیابی به پیشرفتهترین فناوریها، در میان دیگر کشورهای بزرگ جهان قد علم کرد. تا اواسط دهه ۷۰ ایستادن در مرحله آموزش محوری به پایان رسید و رستاخیز علمی کشور در پژوهش و تولید علم آغاز شد. پیشرفتهای علمی و دستیابی به برخی از فناوریهای نوین در سالهای اخیر، حیرت جهانیان را برانگیخت تا حدی که غربیها برای سدکردن راه پیشرفتهای علمی ایران، سنگی جز تحریم و تشدید فشارها بر ایران و ترور دانشمندان پیدا نکردند. از این رو برای درک واقعیتها و دستاوردهای ارزشمند جمهوری اسلامی در حوزه علمی و فناوری، لازم است مروری بر وضعیت علمی ایران از قبل انقلاب تا امروز داشته باشیم.
دویدن درمارتن جهانی پیشرفت با نرخ رشدی ۱۱ برابرمتوسط جهانی
آمارها نشان می دهد ایران سریعتر از هر کشور دیگری در دنیا در مسیر پیشرفت علم و فناوری حرکت میکند. به طوری که سهم ایران از تولید علم دنیا نسبت به جمعیت کشور بیش از دو برابر شده است.
بر اساس گزارشی که توسط وب سایت بین المللی «Web of Science» منتشر شد: «ایران با نرخ رشد علمی ۱۰.۴ درصدی در سال ۲۰۱۹ ، در میان ۲۵ کشور برتر جهان در رتبه دوم قرار دارد.» همچنین بـه گـزارش دو پایـگاه معتبـر علمـی New Scientist و Metrix Science ،جمهـوری اسلامی ایـران بـا نرخ رشـد ۱۱ برابـر متوسـط جهانی، رتبـه نخسـت رشـد علمی را در بیـن سالهای ۱۹۸۰-۲۰۰۹ دارا بـوده اسـت. این آمارها نشان می دهد ایران سریعتر از هر کشور دیگری در دنیا در مسیر پیشرفت علم و فناوری حرکت میکند. به طوری که سهم ایران از تولید علم دنیا در سال ۱۹۹۸ از ۰.۰۷ درصد ، به ۲ درصد در سال ۲۰۲۰ میرسد. یعنی سهم ایران از تولید علم دنیا نسبت به جمعیت کشور بیش از دو برابر شده است.
کلید واژه
ارسال نظرات