«معجزه آبخیزداری»
رهبر معظم انقلاب در بیانات دیروز خود با تأکید بر جهش تولید، بر ضرورت جلوگیری از نابودی خاک و هدر رفت آب در بخش کشاورزی تاکید فرمودند.

به گزارش افرنگ خبر / رهبر معظم انقلاب در دیدار با تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی در بیاناتی با تاکید بر ضرورت جهش تولید، نکات بسیار مهمی درباره الزامات جهش تولید در بخش کشاورزی ایراد فرمودند:
«یک مطلب دیگر هم دربارهی مسائل مربوط به کشاورزی است. خب اینجا کشت گلخانهای را گفتند، تصویرهایی هم که نشان دادند، تصویرهای جالب توجّهی بود؛ مطالبی که گفته شد مطالب خوبی بود. البتّه این کشتهای گلخانهای و مانند اینها مهم هم هست، لکن با کشت گلخانهای کشور را نمی شود اداره کرد. ما خاک داریم، زمین داریم، آب داریم؛ بایستی نوع مصرف بهینه را پیدا کرد. از نابود شدن خاک باید جلوگیری کرد؛ از هدر رفتن آب باید جلوگیری کرد؛ آب هدر میرود. من میشناسم افرادی را که در همین زمینهی استفادهی از آب و خاک طرحهایی دارند که حدّاقلّش این است که قابل آزمودن است؛ باید به اینها گوش کرد؛ باید از اینها همکاری خواست تا ما بتوانیم کشاورزی کشور را رونق بدهیم؛ دانشبنیان کنیم کشاورزی را.»
درباره این بخش از بیانات مقام معظم رهبری نکات قابل ملاحظه ای تقدیم می شود:
اول: یکی از نکات بسیار مهمی که مقام معظم رهبری بدان اشاره فرمودند ضرورت جلوگیری از نابود شدن خاک در کشور است؛ متاسفانه سالانه بیش از 60 هزار میلیارد تومان خاک کشور به دلیل فرسایش در معرض نابودی قرار می گیرد. خاکی که براساس بررسیهای صورت گرفته تشکیل هر سانتیمتر آن در شرایط مختلف آب و هوایی از100تا10هزار سال طول میکشد و بیش از95 درصد نیازهای غذایی انسان از طریق خاک تأمین میشود و این عنصر حیاتی، تأمینکننده 70درصد مایحتاج و ابزار زندگی انسان است. با توجه نقش موثر خاک در امنیت غذایی کشور نباید اجازه داد به راحتی این سرمایه ملی هدر رود. کاهش تولید محصول در اراضی کشاورزی، هدررفت آب، پر شدن سدها از رسوب، به خطر افتاد سلامتی در میان افراد جامعه و آلودگی آبها تنها برخی از خساراتی است که با نابودی خاک با فرسایش ایجاد میشود.
دوم: چالش دیگر بخش کشاورزی که رهبر معظم انقلاب در بیانات دیروز خود بدان اشاره فرمودند، هدررفت آب بود؛ طبق آمارهای وزارت نیرو میزان بارندگی سالانه ایران حدود 400 میلیارد متر مکعب است که از این میزان حدود 70 درصد آن به صورت تبخیر به هدر می رود و از دسترس خارج می شود و این در حالی است که کشورهای مختلف با روش های مختلف سعی در مدیریت این هدر رفت دارند که آبخیزداری از راه های موثر در مدیریت آب در این کشورها است. حال چنانچه بتوان با استفاده از آبخیزداری و آبخوانداری جلوی نیمی از تبخیر آب را گرفت، می توان حدود 100 میلیارد متر مکعب دیگر به سرمایه آبی کشور اضافه کرد و این آب می تواند در چرخه تولید بخش های کشاورزی و صنعت قرار گیرد.
ارسال نظرات