گسترش گونه جدیدی از ویروس کرونا تحت عنوان کرونا دلتا باعث ایجاد موج جدیدی از نگرانیها در بین مردم و کارشناسان تغذیه سراسر جهان به وجود آورده است.
به گزارش افرنگ خبر / گسترش گونه جدیدی از ویروس کرونا تحت عنوان کرونا دلتا باعث ایجاد موج جدیدی از نگرانیها در بین مردم و کارشناسان تغذیه سراسر جهان به وجود آورده است. براساس شواهد موجود، این نوع کرونای جهش یافته نسبت به سایر انواع این ویروس بیشتر واگیر دار بوده و باعث بروز علائم شدیدتری میشود. اما به غیر از این، کرونا دلتا چیست و از آن چه میدانیم؟ در ادامه این مطلب با تکیه بر جدیدترین اطلاعات پزشکی قصد داریم به همه آن چیزی که لازم است از کرونای دلتا بدانید اشاره کنیم؛ با ما همراه باشید.
کرونا دلتا یا کرونا هندی چیست؟
نوع دلتا کرونا که با نام کرونا B.1.617.2 نیز شناخته میشود در ابتدا در کشور هند کشف شد اما براساس آمار سازمان جهانی بهداشت، تا کنون در بیش از 70 کشور جهان ردپای آن دیده شده است. جهش ژنتیکی در ذات ویروسها است و اصلا مسئلهای جدید نیست. در واقع، همه جهشها خطرناک یا نگران کننده نبوده و پیش از این کرونا نیز بارها جهش کرده است.
خطرناکترین جهشهای این ویروس اما به نوع آلفا (نخستین بار در انگلیس شناسایی شد) نوع بتا، (نخستین بار در آفریقای جنوبی شناسایی شد)، نوع گاما (نخستین بار در برزیل شناسایی شد) و نوع دلتا را شامل میشوند که از دیگر انواع جهش یافته کرونا متفاوت هستند.
کرونا دلتا یا کرونا هندی یک جهش بخصوص در پروتئین سنبله، عنصر نقطهای که شکل تاج را به ویروس میدهد، را شامل میشود. این پروتئین سنبله همانند قلابهایی هستند که باید گیرندهها را در بدن انسان پیدا کرده و به آنها متصل شوند. تحقیقات نشان داده است که این قلابها به گیرندههایی به نام ACE-2 متصل میگردند. زمانی که پروتئینهای سنبله بتوانند سلولها را باز کرده و به آنها ورود کنند، آلودگی با تکثیر کد ژنتیکی ویروس گسترش مییابد.
برخی از جهشهای کلیدی کرونا هندی همانند E484Q ،L452R و P614R کار پروتئینهای سنبله را برای اتصال به گیرندههای ACE-2 بسیار راحتتر میکنند. این بدان معناست که این نوع ویروس کرونا میتواند سریعتر نسبت به سایر انواع ،بدن را آلوده کرده و خود را تکثیر کندو از سیستم ایمنی بدن نیز آسان تر فرار کند.
مسری بودن کرونا دلتا
بیشتر مطالعات حاکی از این هستند که کرونا دلتا یا همان کرونا هندی 50 الی 60 درصد نسبت به نوع آلفا بیشتر مسری است. این درحالی است که خود ویروس کرونا آلفا نسبت به کرونا اصلی 50 الی 60 درصد بیشتر مسری شناخته شده است.
بر این اساس، اگر نرخ تولید مثل کرونا اصلی 2.4 الی 2.6 باشد، این عدد در کرونا آلفا 3.6 الی 4.2 و برای نوع دلتا برابر با 5.6 الی 6.7 است. به بیان دیگر، اگر فرد مبتلا به کرونا اصلی این قابلیت را داشت که حدود دو نفر را آلوده کند، در صورت ابتلا به کرونا آلفا، این قابلیت را دارد که حدود 4 نفر را مبتلا کند. شدت فاجعه جایی نمایان میشود که این عدد در کرونا هندی میتواند تا 25 نفر افزایش پیدا کند.
علائم کرونا هندی چیست؟
اما شاید هم اکنون مهمترین سوال ممکن در مورد کرونا این باشد که علائم کرونای هندی چیست و چگونه باید بفهمیم که کرونا دلتا گرفتهایم.
براساس یافتههای پزشکان چینی، علائم کرونا هندی نسبت به چیزی که آنها پیشتر در مبتلایان به کرونا اصلی مشاهده کرده بودند متفاوت و شدیدتر است. تب در نوع دلتا کرونا نیز مشاهده شده است اما سطح ویروس در بدن بیشتر گزارش شده و افراد به شدت در طول 3 الی 4 روز بد حال میشوند.
در بریتانیا اما علائم کرونا هندی متفاوت گزارش شده است. یک مطالعه بر روی این ویروس به این نتیجه رسید که متداولترین علائم آن سر درد، سوزش گلو و آبریزش بینی هستند. این درحالی است که حدود 91 درصد از موارد جدید کرونا که در بریتانیا به ثبت میرسند از نوع هندی هستند.
برای افراد جوانتر، علائم کرونا دلتا شاید تنها به شکل یک سرما خوردگی شدید بروز کنند اما این افراد کماکان میتوانند ویروس را به گروههایی که هنوز واکسینه نشدهاند منتقل کنند. درواقع، حتی افراد بدون علائم کرونا هندی نیز قابلیت انتقال این ویروس را به فردی دیگر دارند.
اما علاوه بر این علائم کرونا دلتا که در چین و بریتانیا گزارش شده است، بهتر است مراقب علائمی چون سرفه، تنگی نفس، خستگی بدون دلیل و یا از دست دادن حس بویایی و چشایی باشید.
اما با توجه به اطلاعات موجود و این مواردی که به آنها اشاره کردیم، میتوان علائم کرونا هندی را به بخشهای زیر تقسیم کرد:
علائم کرونا هندی متداول
* تب
* سرفه خشک
* خستگی
علائم کرونا هندی که نه چندان متداول
* سوزش گلو
* اسهال
* ورم ملتحمه چشم
* سردرد
* از دست دادن حس بویایی و چشایی
* خارش پوست یا تغییر رنگ انگشتان دستها و پاها
علائم خطرناک و جدی کرونا هندی
* سختی یا تنگی نفس
* درد سینه یا احساس فشار در سینه
* از دست دادن قدرت تکلم یا حرکت کردن
افرادی که علائم کرونای دلتا هندی آنها متوسط است میتوانند در خانه از خود مراقبت کنند اما در صورتی که علائم کمی شدید باشد حتما توصیه میشود که به مراکز درمانی مراجعه نمایید. معمولا علائم کرونا دلتا تا 5 الی 6 روز پس از ابتلا افراد نمایان خواهند شد اما این بازه زمانی متفاوت بوده و میتواند در افراد مختلف حتی تا 14 روز به طول انجامد.
آیا واکسن کرونا روی گونه جهش یافته دلتا تاثیر گذار است؟
براساس اطلاعات موجود، با وجود تفاوت کرونا دلتا و معمولی، خوشبختانه واکسنهای تولید شده کرونا میتوانند در مقابل این نوع نیز موثر واقع شده و بدن را مقاوم کنند. براساس یک مطالعه، 20 نفر از افرادی که دو دوز واکسن Pfizer–BioNTech را دریافت کردند در خود به اندازه کافی آنتی بادی برای مقابله با انواع مختلف کرونا، از جمله کرونا دلتا داشتند.
با این حال، برخی محققان نیز بر این باورند که با وجود کسب نتایج مثبت آزمایشگاهی و تحقیقاتی، هنوز برای تایید این مسئله که آیا واکسن کرونا بر روی گونه جهش یافته دلتا تاثیر گذار است یا خیر به تحقیقات گستردهتر و بررسیهای بیشتر نیاز است. به بیان دیگر، نیاز است که نتایج واکسیناسیون در دنیای واقعی بیشتر مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آنها گزارش گردد.
نکته حائز اهمیت این است که در واکسنهایی که دو دوز تزریق را شامل میشوند، در صورت تزریق هر دو دوز میتوان از ایمنی بدن در مقابل کرونا هندی اطمینان حاصل کرد و تنها تزریق یک دوز نمیتواند نتایج کافی را به همراه داشته باشد.
پیشگیری از کرونا دلتا
پیشگیری از کرونا دلتا چندان با ویروس اصلی کرونا متفاوت نیست. اگر تاکنون در مقابل این ویروس واکسینه نشدهاید توصیه میشود که همانند گذشته از حضور در مکانهای شلوغ خودداری کرده، فاصله اجتماعی را رعایت نمایید، تا حد امکان در خانه بمانید، ماسک بزنید و مرتب دستان خود را با آب و صابون بشویید.
کرونا دلتا در ایران
خبرهای رسمی حاکی از ورود کرونا هندی به ایران است و سخنگوی وزارت بهداشت ابتلا به مواردی از این بیماری را در کشور تایید کرده. اما به غیر از این، اطلاعات دیگری از کرونا هندی در ایران در دسترس نیست. همانطور که عنوان شد اقدامات پیشگیری از کرونا هندی نیز مشابه کرونا اصلی است و علیرغم گزارش محدود از شیوع کرونا هندی در ایران، به هموطنان گرامی توصیه میشود که تا واکسیناسیون کامل در مقابل کرونا این اقدامات را بیش از پیش جدی گرفته تا خطر ابتلا به کرونا هندی یا سایر انواع جهش یافته این ویروس را به حداقل برسانند.
کلام آخر
کرونا دلتا یا کرونا هندی نوع جهش یافته از ویروس کرونا است که تا 10 برابر نسبت به نوع معمولی این ویروس مسریتر بوده و میتواند سبب بروز علائم شدیدتر شود. کرونا هندی در افراد جوانتر میتواند مثل یک سرما خوردگی شدید بروز کند اما این افراد میتوانند ناقل ویروس به گروهای پرخطر باشند.
براساس اطلاعات موجود، واکسنهای تولید شده کرونا در مقابل کرونا جهش یافته دلتا نیز موثر هستند و میتوانند برای بدن ایمنی ایجاد کنند اما با این حال، به بررسی نتایج بیشتری در دنیای واقعی برای تایید این موضوع نیاز است. در حال حاضر، بهتر است توجه ویژهای داشته باشید که علائم کرونا هندی چیست و در صورت ابتلا به آن حتما به مراکز درمانی مراجعه نمایید.
ارسال نظرات