سخنگوی سازمان انتقال خون کشور با بیان اینکه نخستین کشور منطقه در اهدای خون ۱۰۰ درصد داوطلبانه هستیم گفت: با فعال کردن شبکه ملی خونرسانی کشور توانستیم جوابگوی نیاز بیمارستانها به خون باشیم.
به گزارش افرنگ خبر /آقای بشیر حاجی بیگی سخنگوی سازمان انتقال خون کشور در برنامه پویش از شبکه رادیویی فرهنگ درباره وضعیت اهدای خون در کشور و مشارکت مردم دراین زمینه گفتگو کرد.
مشروح این گفتگو را در ادامه می بینید:
سوال: مردم فداکار و ایثارگر کشور ما همیشه نشان دادهاند که با یک همت بالا و مشارکت حداکثری به ویژه در زمینه اهدای خون دارند فعالیت میکنند و آنچه که شما دارید و دارایی شما در رگهای مردم ایران جریان دارد. آن اتفاقی که افتاده این است که در سال ۱۴۰۱ به گفته شما افزایش نه و سه دهم درصدی اهدای خون داشتیم نسبت به سال ۱۴۰۱ و این روند را ما در شبهای قدری که گذشت میدیدیم که مردم با شور و اشتیاقی که داشتند مراجعه میکردند برای نذر و اهدای خون، اما باز فکر میکنم این روند باید ادامه پیدا کند قطعاً نیاز است که ما همچنان ذخایر خونی را افزایش دهیم. از شما بشنویم به عنوان سخنگوی سازمان انتقال خون که چه اتفاقی افتاده و چه اتفاقی باید بیفتد؟
حاجی بیگی: من یک تشکر ویژه دارم از همه اهداکنندگان خون در سراسر کشور، نیاز به خون و فرآوردههای آن یک نیاز همیشگی و روزانه است یعنی مختص به زمان خاصی نیست، بیشترین میزان اهدای خون در منطقه مدیترانه شرقی مربوط به کشور ایران است و فرهنگ ایثارگری و نوع دوستی و انسان دوستانه بودن این فعالیت در کشور ما بسیار بالا است و اولین کشور منطقه هستیم که از سال ۲۰۰۷ اهدای خون در کشور ما ۱۰۰ درصد داوطلبانه است یعنی اهدای خون با اهداف نوع دوستانه و انسان دوستانه در کشور ما است.
سازمان انتقال خون ایران نزدیک به چهل و نه سال از زمان تاسیس آن میگذرد یعنی سالها است از مرز ۴۰ سالگی و پختگی عبور کرده است و از کمیت گذر کرده است و توجه به کیفیت در سازمان انتقال خون ایران وجود دارد و به روز بودن و همراه بودن با استانداردهای جهانی سازمانهای انتقال خون دنیا و تکریم اهداکنندگان خون، اساس کار درسازمان ما است. سازمانی که مردم نهاد است و شاید بشود گفت که قابل اعتماد در عرصه سلامت کشور است .
سالها است که در مراکز انتقال خون اهدای خون هیجانی، جای خودش را به تصمیم آگاهانه و اهدا خون مسئولانه داده و اگر نیازی اعلام شود مردم عزیز مراجعه میکنند و من همیشه گفتم که میزان ذخایر خون در کشور ما در درون رگهای اهداکنندگان خون است و واقعا جای تشکر دارد.
سوال: این که شاخص اهدای خون مستمر در کشور ما روی عدد ۵۵ درصد است شاید نشان دهنده این باشد که فرهنگ اهدای خون در کشور ما کاملا نهادینه شده و باید تقویت هم بشود که این رفتار جذاب خداپسندانه در مردم همینطور نسل به نسل منتقل میشود و من فکر میکنم نرویم سراغ آمار که استانها چگونه بوده اند، اما چند وقت پیش تقریباً حدود ۱۰ تا ۱۵ روز پیش میخواندم در مورد تهران که ذخایر خونی آن رو به کاهش است و این مسئله خیلی نگران کننده بود، شاید مردم درگیر بودند یا فرصتی برای اهدای خون نداشتند، الان وضعیت ذخایر خونی ما چگونه است؟
حاجی بیگی: فرهنگ اهدای خون در کشور ما از زمان جنگ تحمیلی نهادینه شد یعنی در زمان جنگ اهدای خون در کشور هشت برابر افزایش پیدا کرد این که حالا شاخص اهدای خون مستمر در کشور ما خوب ۵۴ درصد است، میدانید که استان سمنان با ۶۸ درصد، استان قم با ۶۳ درصد و استان یزد با ۶۲ درصد بیشترین میزان شاخص اهدای خون مستمر را در کشور داشتند.
اهداکننده مستمر به کسی گفته میشود که در سال دو بار موفق به اهدای خون شود یعنی اهداکنندگان مستمر خون جزء سالمترین افراد جامعه هستند که میآیند اهدای خون میکنند آنها به اصول خود مراقبتی پایبند هستند و ضریب امنیت و سلامت خون در بین اهداکنندگان مستمر بسیار بالا است. البته در کشور ما پایینترین نرخ شروع عفونتهای منتقله از راه خون خیلی پررنگ است و اینکه در دنیا گفته میشود خون ایرانیان جزء سالمترین خونهای دنیا است.
مردم باید اقبال بیشتری نسبت به اهدای خون داشته باشند، استان تهران به عنوان یک کلانشهر نزدیک به ۱۶۵ بیمارستان و مرکز درمانی دارد، در کل کشور بیش از ۱۰۰۰ بیمارستان و مرکز درمانی وجود دارد که خون و فرآوردههای آن را از انتقال خون دریافت میکنند، امروزه با گسترش مراکز خون آنکولوژی و این که به هر حال تشخیص به موقع پزشکان عزیز در استانهای کشور میدانید مصرف پلاکت بسیار بالا رفته است در تمامی مراکز استانهای کشور پلاکت تولیدی هم داریم جهت بیماران بستری در بخشهای خون آنکولوژی و اینکه گفته میشود نیاز به خون و فرآوردهها به صورت روزانه است یکی از علل آن همین است یعنی عمر پلاکت در خارج از بدن و درون کیسههای خون و در دمای اتاق و محیط سه روز است و خون باید روزانه اهدا شود و پلاکت باید روزانه اهدا شود و تولید شود که ما با کمبود پلاکت مواجه نشویم. میدانید که بیشترین مصرف پلاکت جهت بیماران سرطانی است که در بیمارستان بستری هستند و پلاکت فرآوردهای است که حتماً باید ۶ ساعت پس از اهدای خون از خون کامل جدا شود.
نزدیک به ۱۷ درصد خون اهدایی کشور در استان تهران است، ولی مصرف خون در استان تهران بسیار بالا است، نزدیک به ۲۵ درصد خون اهدا کنندگان در تهران مصرف میشود به خاطر اینکه بیماران ارجاع می شوند و جراحیهای بسیار بزرگی در شهر تهران انجام میشود و اینکه مصرف خون بسیار بالا است، ولی خوشبختانه ما با فعال کردن شبکه ملی خونرسانی کشور توانستیم جوابگوی بیمارستانها باشیم.
ارسال نظرات