نزدیک ترین سیاهچاله به سیاره ما Gaia BH۱ نام دارد و در فاصله ۱۶۰۰ سال نوری از سیاره زمین در صورت فلکی Ophiuchus مستقر شده است.
به گزارش افرنگ خبر /سیاهچالهها بسیار جذاب و قدرتمند هستند و به دلیل کششهای گرانشی بسیار قوی خود شناخته میشوند که نور نیز نمیتواند از آن فرار کند. حالا دانشمندان نزدیکترین سیاهچاله به زمین را کشف کردهاند که Gaia BH۱ نام دارد.
Gaia BH۱ یک سیاهچاله خفته است که ۱۰ برابر جرم بیشتری از خورشید ما دارد و در فاصله ۱۶۰۰ سال نوری از سیاره زمین در صورت فلکی Ophiuchus (مارافسای) قرار گرفته است. تیمی که این سیاهچاله را کشف کرده میگوید سه برابر نسبت به گزینه قبلی نزدیک به زمین یعنی سیاهچالهای که در صورت فلکی تکشاخ (Monoceros) قرار دارد، نزدیکتر است. Gaia BH۱ به قدری به ما نزدیک است که مرکز نجوم NOIRLab بنیاد ملی علوم گفته آن سیاهچاله در «حیاط خلوت کیهانی ما» قرار دارد.
مراحل کشف نزدیکترین سیاهچاله به زمین
همهچیز با رصدخانه فضایی گایا آژانس فضایی اروپا شروع شد که در حال فهرستبندی ستارگان کهکشان راه شیری ما است. محققان در جستجوی دادههای آن، ستارهای بسیار شبیه به خورشید را مشاهده کردند که تکانهای مشخصی دارد که این امر نشان میدهد چیزی به دور آن در حال چرخش است.
سپس محققان با بررسی دقیق ستاره و چیزی که به دور آن میچرخد توسط تلسکوپ جمنای (Gemini North)، متوجه این سیاهچاله خفته شدند.
«کریم البدری»، اخترفیزیکدان در بیانیه NOIRLab گفت: «در حالی که تاکنون ادعاهای زیادی درباره شناسایی سیستمهایی مانند این وجود داشته است، تقریبا تمام آنها رد شدهاند. این اولین کشف بدون ابهام از ستارهای شبیه به خورشید در مداری گسترده به دور سیاهچالهای با جرم ستارهای در کهکشان ما است.»
سیاهچالههای خفته را به سختی میتوان تشخیص داد، زیرا آنها فوارههای کیهانی زیادی ایجاد نمیکنند. «تینکه روگیرز»، عضو تیم گایا توضیح میدهد که آنها فقط با توانایی آن برای دیدن موقعیت ستاره (که به دور آن میچرخد) با دقت بالایی، توانستند سیاهچاله را پیدا کنند.
سیاهچالههایی مانند این از فروپاشی ستارگان پرجرم تشکیل میشوند، بنابراین Gaia BH۱ و ستاره همراهش یک سیستم دوتایی را تشکیل میدهند. البته شکلگیری و تکامل این سیستم هنوز مشخص نشده است. روگیرز این سیاهچاله را «کاملا خاص» توصیف کرد و گفت: «این سیاهچاله با تمام موارد شناخته شده دیگر متفاوت است و توضیح وجود آن با مدلهای تکامل استاندارد فعلی دشوار است.»
ارسال نظرات