1401/2/22 23:38
یادداشتی از فرهاد مهدوی
در بازارهای ایران و جهان چه خبر است ؟
به گزارش افرنگ خبر / اخبار ذیل را با دقت بخوانید:
در جهان چه خبر است؟
۱. چین در سال ۲۰۲۱ بیش از ۱۴۰ درصد بیشتر از سال قبل از آن واردات گندم داشته ولی با این حال بالاترین میزان واردات این کالا مربوط به ژانویه (۱۰ دی تا ۱۱ بهمن ۱۴۰۰) ۲۰۲۲ بوده است.
۲. عراق اعلام کرده است ذخیره راهبردی گندم اش ۳۸۰ تُن است درحالی که مصرف ماهانه گندم این کشور به ۴۵۰ تُن میرسد، بنابراین ذخیره گندم تنها مصرف ۳ هفته کشور را جواب می دهد.
۳. افغانستان هم اعلام کرده است که با بحران نان مواجه است و به دو تا سه میلیون تن گندم نیاز دارد که از کشورهای خارجی وارد میکند .
۴. بحران گندم و دانه های روغنی نه در کشورهای اطراف ایران بلکه در منطقه سبز اروپا نیز بیداد می کند و اکثر قفسه های فروشگاهها از این مواد خالی شده است و کشورهایی که در سال های اخیر از رشد اقتصاد و درآمد نسبتا خوبی برخوردار بوده اند شاهد افزایش قیمت های مواد غذایی باشند.
❓در ایران چه خبر است؟
🔹طی ۳۰ سال گذشته بیش از ۹۶.۴ میلیون تن گندم به ارزش ۲۲.۸ میلیارد دلار وارد کشور شده، در سال ۱۴۰۰ با هفت میلیون و ۷۵هزار تن گندم با قیمت حدود ۳۵ سنت وارد کشور شده است.
🔹ایران فصل زراعی ۱۴۰۱ را با بدترین خشکسالی در ۵۰ سال اخیر آغاز کرده که انتظار می رود محصول گندم امسال ۳۰ درصد کمتر برداشت کند و مجبور شویم مقدار بیشتری در بازار متلاطم گندم با قیمت بیشتری نسبت به سال گذشته خرید کنیم.
🔹نیاز امسال ایران به بیش از ۱۵ میلیون تن گندم برآورد شده است؛هرکیلو گندم وارداتی برای کشور حدود ۱۳ هزار تومان تمام میشود اما کیلویی ۶۵۰ تومان به نانواهای دولتی، کیلویی ۹۰۰ تومان به نانواهای آزادپز و هر کیلو ۲۵۰۰ تومان به صنایع غذایی تحویل میدهد.دولت سالانه ۲.۵ میلیون تن گندم یارانه ای به بخش صنعت می دهد که تقریبا یک دهم قیمتی است که از بازارهای جهانی خریداری می کند اما بخش صنعت محصولات خود را صادر می کنند یعنی یارانه به جیب مردم کشورهای دیگر واریز میشود.
🔹همانگونه که گفته شد؛ دولت به همه نانوایی های آزاد و دولتی آرد یارانه ای می دهد؛برخی نانواها آرد دولتی را می گیرند و به نرخ بالاتر به کارخانه ها یا دلالان داده و آنها هم به نرخ آزاد یعنی ۱۰تا ۲۰ برابر قیمت می فروشند.گفته می شود فروش آرد برای نانوایان آنقدر سود دارد که بدون پخت نان می توانند هزینه انشعابات،کارگر و اجاره را هم پرداخت کنند و سود هنگفتی هم به جیب بزنند.
🔹سال گذشته بیش از ۳۵۰ هزار تن آرد یارانهای قاچاق کشف شد که نسبت به مدت مشابه قبل بیش از ۲۰۰۰ درصد افزایش یافته است.آمار نهادهای دولتی نشان می دهد قیمتهای جهانی غلات به شدت افزایش یافته و دلالان با خرید آرد از صنایع به قیمت هایی پایین آن را به راحتی به کشورهای همسایه از جمله ترکیه، افغانستان و پاکستان و... قاچاق می کنند. تفاوت قیمت یک کیسه آرد ازدولتی تا قاچاق گاهی به یک میلیون تومان هم می رسد.
🔹دولت هر تن گندم را در برخی بازارها ۵۵۰ دلار میخرد و آرد را ۱۰۰ دلار در اختیار صنف و صنعت قرار میدهد و کارخانجات هر تن ماکارونی را ۴۰۰ دلار صادر میکنند یعنی دولت بابت صادرات هر تن ماکارونی ۳۰۰ دلار ضرر میدهد اما کارخانهداران ماکارونی و کشورهای خارجی از این معامله سود میبرند و سر مردم بی کلاه می ماند.
🔹برخی کارخانههای ماکارونی گندم یارانه دار میگیرند و آنرا به کشورهای دیگر صادر می کنند مفهوم آن این است که آنها یارانه دولتی را به جیب مردم خارج می ریزند.کشور سالانه ۳۰۰ هزار تن صادرات ماکارونی به کشورهای مختلف از آسیایی گرفته تا اروپایی و آمریکایی صادر میکند، قیمتهای ایران به دلیل دریافت گندم یارانه دار برای مشتریان خارجی جذاب است و به همین دلیل حتی کشورهای اروپایی و آمریکایی هم از ایران ماکارونی می خرند؛ ماکارونی ایران به کشورهای عراق، افغانستان، آذربایجان و کشورهای اروپایی از جمله آمریکا و کانادا صادر میشود.
🔹کارخانههای تولید نشاسته و گلوکز هر کیلو گندم را ۲۵۰۰ تومان از دولت میگیرند اما شیرینی الان در بازار کیلویی کمتر از ۷۰ هزار تومان نیست و یا بیسکویت کیلویی ۴۰ هزار تومان است.
👈🏻در بسیاری از استان های کشورمان به خاطر خشکسالی ،کشت های گندم به چرایی دام تبدیل شده اند،پس بنابراین ما در سال جاری باید گندم بیشتری با قیمت گزاف تری از خارج تهیه کنیم و از طرفی حجم وسیعی از درآمد کشور صرف خرید گندمی می شود که به راحتی به کشورهای همسایه قاچاق می شود که البته پول آن به جیب کشور بر نمی گردد. اگر شما بودید در این شرایط بحرانی که چین مشغول خرید گندم دنیا به هر قیمت است و کشورهای اروپایی با بحران غذا روبرو شدهاند چه کار می کردید؟!
✍🏻فرهاد مهدوی
کلید واژه
ارسال نظرات