امروز : دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ - 03:01

Afrang Khabar

1401/9/2 15:1

فرض بر این است که با افزایش سن، میزان سلامتی بدن به تدریج کمتر می‌شود اما یک عامل موثر در این زمینه آلودگی هواست که تشدید آن سیستم ایمنی بدن را به شدت ضعیف می‌کند.

شناسایی اثرات مخرب آلودگی هوا بر سیستم ایمنی

به گزارش افرنگ خبر /به نقل از نیواطلس، یک مطالعه تازه که محققان مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا ایروینگ انجام دادند، ارتباط جدی بین قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا و تضعیف توانایی ریه‌ها در مبارزه با عفونت‌های تنفسی را نشان داده است. این یافته‌ها روشن می‌کند که چرا افراد مسن در برابر بیماری‌های تنفسی مانند کووید-۱۹ و آنفولانزا آسیب‌پذیر هستند و یادآور اهمیت بهره مندی از هوای پاک است.

این تحقیق بیش از یک دهه پیش، با عنوان مطالعه‌ای بر روی سلول‌های ایمنی در بافت لنفاوی اهداکنندگان عضو آغاز شد. بررسی‌های اولیه نکته غیرمنتظره‌ای را نشان داد: بافت غدد لنفاوی ریه افراد غیرسیگاری با بافت غدد لنفاوی در دیگر  قسمت‌های بدن آن‌ها بسیار متفاوت بود.
دونا فاربر، سرپرست گروه تحقیق، توضیح داد: «وقتی به غدد لنفاوی افراد نگاه کردیم، متوجه شدیم که چه تعداد از گره‌ها در ریه هر شخص سیاه رنگ به نظر می‌رسد، در حالی که آن‌هایی که در دستگاه گوارش و سایر نواحی بدن هستند، رنگ معمولی دارند.»
پژوهشگران بافت لنفاوی ریه تعداد بیشتری از اهداکنندگان مختلف را جمع آوری و به سرعت یک الگو را شناسایی کردند. هر چه گره لنفاوی جوان‌تر باشد، رنگ آن روشن‌تر است؛ و هنگامی که محققان به بافت لنفاوی سیاه شده نگاهی دقیق‌تر انداختند، متوجه شدند که مملو از ذرات معلق ناشی از آلودگی هواست؛ این مطالعه بررسی کرد که آیا قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا به آرامی به غدد لنفاوی درذزمان آسیب می‌رساند و در نهایت واکنش ایمنی فرد را در ریه‌ها مختل می‌کند یا خیر. برای بررسی این موضوع بافت غدد لنفاوی از ریه و روده ۸۴ اهداکننده متوفی در سنین ۱۱ تا ۹۳ جمع آوری شد.
اولین مشاهدات نشان داد که بافت غدد لنفاوی ریه انسان با افزایش سن به طور فزاینده‌ای سیاه می‌شود، اما بافت غدد لنفاوی گرفته شده از روده همان تغییرات را در ارتباط با افزایش سن نشان نمی‌دهد. محققان با تمرکز کردن بر روی غدد لنفاوی ریه پی بردند که ذرات آلاینده در داخل سلول‌های ایمنی حیاتی بدن یافت می‌شود.
ذرات معلق ناشی از آلودگی هوا به ویژه در سلول‌های ایمنی بدن موسوم به ماکروفاژ‌ها یافت شدند. این سلول‌های ایمنی مانند سربازان خط مقدم در ریه‌ها هستند که باکتری‌ها و سلول‌های مرده را از بین می‌برند. ماکروفاژ‌ها همچنین مولکول‌هایی را ترشح می‌کنند تا تقویت‌کننده‌هایی از سایر سلول‌های ایمنی را برای افزایش توان مقاومت فرابخوانند.
این یافته‌ها نشان می‌دهد که ذرات آلوده کننده هوا می‌توانند در بخشی از ریه که ماکروفاژ‌ها را تولید می‌کنند تجمع کنند و این امر عملکرد آن‌ها را مختل می‌کند؛ بنابراین طی دوره‌های طولانی قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا، ریه‌های ما در نهایت توانایی خود را برای مبارزه با عوامل بیماری‌زا به تدریج از دست می‌دهند و افراد بیشتر در معرض عفونت‌های تنفسی قرار می‌گیرند.

نتایج این مطالعه در Nature Medicine منتشر شد،

ارسال نظرات

نام

captcha

نظر شما